НУФИ Широка лъка НУФИ Широка лъка

На 1 и 2 август 2020г. в НУФИ“Широка лъка“ се проведе Националният фолклорен конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“. В условията на извънредно положение, конкурсът се проведе при спазване на всички епидемични условия, без публика и в него взеха участие деца само от Трета и Четвърта възрастова група в раздел Индивидуални изпълнители, в специалностите Народно пеене и Народни инструменти.

Отворената категория, в която се представят песните на известни фолклорни изпълнители, тази година бе посветена на Родопския славей Бойка Присадова и на ненадминатия майстор– гайдар Дафо Трендафилов. Специален гост на конкурса беше съпругът на Бойка Присадова -известният поет, фолклорист и публицист- Петър Динчев.

Конкурсът е включен в Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Във връзка с това Министерството на културата отпусна 15 броя едногодишни стипендии за участниците от Четвърта възрастова група, класирали се на 1-во 2-ро и 3-то място в различните специалности.

130-те участници бяха оценявани от високо компетентно жури – бивши и настоящи преподаватели в НУФИ“Широка лъка“- Мария Урилска, Соня Балабанова, Павел Куцев, Румяна Филкова, Стоимен Добрев, Дамян Дамянов; Ралица Базайтова – Главен експерт в Министерство на културата, дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“; Веселин Христов – музикант, корепетитор, лютиер и дарител, един от първите преподаватели по гъдулка в Музикалното училище в Широка лъка; Тодор Тодоров – Ръководител на оркестър „100 Каба гайди“ – Смолян.

Конкурсът тази година доказа за пореден път, че в България има много талантливи деца, които обичат народната музика. При изключителна конкуренция, журито присъди златни, сребърни и бронзови медали, дипломи и грамоти ,парични и предметни награди, както и два приза – най-високите отличия, на името на Бойка Присадова и на Дафо Трендафилов.

Носител на Приз в категорията „С песните на Бойка Присадова“ е Мария Бечева, ученичка в НУФИ “Широка лъка“ в класа по народно пеене на Мария Урилска.

Носител на Приз в категорията „ С музиката на Дафо Трендафилов“е Ангел Згуровски, ученик в ОУ “Никола Й. Вапцаров“ – с. Широка лъка с ръководител Щильон Неделчев.

Мария Ташева от с.Милево и Атанас Стоилов от гр. Чепеларе , вече ученици на НУФИ“Широка лъка“, получиха от дарителя – лютиер Веселин Христов народни инструменти – гъдулка и кавал , изработени от него. Пресиана Леонидова, ученичка в НУИ“Добри Христов“-гр. Варна получи народна носия, дарена от Антония Кетенева – учител по народно пеене в НУФИ “Широка лъка“.

Радваме се,че в НУФИ “Широка лъка“ отново влезнаха младостта и красотата на България, защото именно тук, в дома на фолклора, е мястото за среща на бъдещите таланти на България. Усмивките по лицата на децата, сълзите от радост в очите им, радостта на техните ръководители и родители, говорят само за това, че отмина още едно успешно и ползотворно издание на конкурса „Широка лъка пее, свири и танцува“!

До нови срещи, талантливи деца на България!

Снимки от конкурса и награждаването на участниците